Mladinski odsek

V mladinski odsek našega planinskega društva so vključeni cicibani, osnovnošolci, dijaki in študentje do 26 leta starosti.

Osnovna dejavnost mladinskega odseka je izletništvo in pohodništvo v gore. Izleti, ki jih organiziramo, so popolnoma prilagojeni udeležencem.

Poleg tega redno skrbimo za vzgojo članov, prirejamo planinske šole,  tabore in zimovanja ter se udeležujemo orientacijskih tekmovanj, kjer beležimo vidne uspehe. V okviru planinskih šol otrokom posredujemo osnovno znanje, ki ga potrebujejo za varno hojo v hribe.

Za mentorje organiziramo redne seminarje, da so lahko na planinskih izletih enakovredni pomočniki planinskim vodnikom.

Planinske urice v Škratovem vrtcu

Za naše najmlajše člane iz Škratovega vrtca, pod vodstvom mentoric Nataše Pančur-Posedel ter Mojce in Marjane Pajenk ter vodnikov PD, organiziramo igrive in razposajene planinske urice in krajše  planinske pohode. Tako se odpravimo na zimski nočni pohod, svojo otroško iznajdljivost preizkusimo na orientacijskem pohodu, pobliže spoznamo delo drugih društev v občini (srečamo se z lovci, ribiči, čebelarji itd.), na izlet povabimo tudi starše in tako skupaj uživamo v naravi ter spoznavamo vse potrebno za varno pot v hribe.
Ob včlanitvi v planinsko društvo v Škratovem vrtcu dobijo naši najmlajši člani tudi Cici dnevnik, ki jih na igriv način popelje skozi program uvajanja v planinstvo. Vanj lahko s pomočjo staršev zapisujejo svoje planinske dosežke, hkrati pa služi tudi kot članska izkaznica. Za opravljenih 4, 8 ali 12 planinskih izletov, si otroci prislužijo posebne nalepke, da z njimi okrasijo svoj Cici dnevnik.

Kot vidite nam ni nikoli dolgčas.

Mladi planinci od prvega do devetega razreda

V osnovni šoli Polzela mladi planinci delujemo v planinskih skupinah pod vodstvom mentoric Tanje Sladnik, Mije Bastl, Irene Ramšak in Martine Ograjenšek ter vodnikov PD. Z udeležbo na planinskem krožku, izletih, taboru in orientacijskih pohodih spoznavamo in utrjujemo naše planinsko znanje. Poleg rednih izletov ter orientacijskih pohodov in tekmovanj, organiziramo tudi zimovanje in poletni planinski tabor. V mesecu februarju tako, za učence od 2. do 9. razreda, organiziramo tridnevno zimovanje na Gori Oljki. V sklopu zimovanja organiziramo zimske pohode, planinsko šolo, orientacijske pohode, v prostem času pa se razvedrimo ob igranju družabnih igric. V mesecu juliju pa organiziramo enotedenski poletni planinski tabor, ki ga letno obišče okoli 30 učencev, prav tako od 2. do 9. razreda. V okviru tabora se odvijajo razne aktivnosti od planinske šole, kvizov, orientacijskih pohodov, ustvarjalnih delavnic do ogleda lokalnih znamenitosti, celodnevnega kopanja na bazenu, kurjenja kresa, petja planinskih pesmi in iger v prostem času.
Vsi mladi člani z navdušenjem izpolnjujejemo svoje Dnevnike Mladega planinca, pri čemer nas vodi tudi želja po pridobitvi bronastega, srebrnega in zlatega planinskega znaka.

Iz dnevnika Mladega planinca
˝Zjutraj me zbudi čudovit pogled na gore v daljavi. Nahrbtnik je pripravljen že od včeraj, prvič grem na izlet s planinskim društvom. Z mano gre tudi tale dnevnik. Čakajo me novi prijatelji in zanimiva doživetja. Prvi koraki sledijo žuborenju bistrega potoka. Hodimo po gozdu, ki je dom številnih rastlin in živali. Srečujemo ljudi, ki se že vračajo z vrha in videti je, da so zadovoljni. … Razgled mi pove, da gora nikoli ne bo zmanjkalo…˝