Gora Oljka

Gora Oljka (734 m) je kraški osamelec, ki se dviga nad nasadi hmelja v Spodnji Savinjski dolini. Dobro vidna z avto ceste med Vranskim in Celjem, pritegne nase več pogledov kakor marsikatera višja vzpetina v okolici. Je lepa razgledna točka, dostopna tudi z avtomobilom. Na vrhu stoji cerkev sv. Križa, ki je mogočna baročna cerkev z dvema zvonikoma, zgrajena v 18. stoletju. Cerkev je v letih 1754-1757 zgradil Janez Nepomuk Meier in sodi med najlepše baročne cerkve v Sloveniji.

Gora Oljka je dobila ime po sliki na glavnem oltarju cerkve sv. Križa, na kateri je Fortunat Bergant upodobil Jezusa na Oljski gori. Znamenit je glavni oltar, ki uvršča cerkev na Gori Oljki med impozantne spomenike in je delo kiparja Ferdinanda Galla. Pod cerkvijo si velja ogledati tudi podzemno svetišče z božjim grobom. Zaradi križa, ki je na vrhu stal pred postavitvijo cerkve, so Gori oljki pred letom 1757 pravili tudi Križna gora.

Kot se za priljubljeno izletniško in romarsko točko spodobi, se lahko na Goro Oljko povzpnemo po več poteh. Dobro označena pot, goste markacije in dobro uhojene steze omogočajo brezskrbno opazovanje okolice, saj se vam že med samim vzponom, ob lepem vremenu odpirajo lepi razgledi.

Tik pod vrhom Gore Oljke je planinski dom, v katerem se lahko okrepčate, na vsak način pa se morate povzpeti do cerkve in se prepustiti lepim razgledom. Na jugu na Posavsko hribovje, med drugim na Kum in Mrzlico, na zahodu na Menino, Golte, Smrekovec in Raduho, proti severu na Peco, Uršljo goro, Pohorje in Paški Kozjak. Lep je tudi pogled na Spodnjo Savinjsko dolino od Letuša do Celja, na del Zgornje Savinjske doline z Mozirjem in na del Šaleške doline z Velenjem. Kot znamenita planinska točka je Gora Oljka vključena v Savinjsko, Šaleško in Polzelsko planinsko pot ter planinsko pot Po poteh Andraža.

Izlet na Goro Oljko lahko sklenete z okusnim kosilom v  planinskem domu, ki nudi možnost pogostitve in zabave tudi večjim zaključenim družbam (sprejmejo lahko do 100 ljudi, vendar je za večje družbe potrebna predhodna najava).  Če se bo vaš obisk ali zabava zavlekla predolgo v noč, lahko prenočite v 9 sobah, ki nudijo skupaj 26 postelj ali na skupnih ležiščih z 20 posteljami. Planinski dom na Gori Oljki redno gosti tudi zimske planinske tabore raznih planinskih društev. V planinskem domu lahko dobite tudi skoraj vso planinsko literaturo, planinske značke, razglednice in žige. Dom je odprt vse leto, vsak dan, razen ponedeljka.

 

 

PLANINSKI DOM
Oskrbnik ALEŠ URLEP
Tel.: 031 756 797
Dom je odprt vsak dan v tednu, od 8. do 18. ure (razen ponedeljka).

 

OSNOVNI PODATKI

Višina 734 m
Zahtevnost Peš: dobro označena, občasno precej strma pot.
Z avtomobilom: 2 km pod vrhom asfaltirana cesta preide v dobro utrjeno makadamsko cesto.
Dostop Dostopi so možni iz smeri Polzele 2h, Šmartnega ob Paki 1,5h, Rečice 1h, Velenja 3h, Šoštanja 2,5h, Skornega 2h, Paške vasi 1,5h in Andraža 1,5h.
Peš, s kolesom, z avtomobilom, za večje skupine je dostop možen tudi z avtobusom (100 m pod domom je v ta namen večje parkirišče).
Čas obiska Na Goro Oljko se lahko povzpnete v vseh letnih časih.
Priporočamo Pot je občasno strma, zato priporočamo dobro obutev in uporabo planinskih palic.
Zemljevid Zgornja Savinjska dolina, izletniška karta, 1:50.000