Skoči na vsebino

Pohod k Sv. Primožu nad Kamnikom

V soboto, 13. aprila 2024, smo si vzeli čas za prvi spomladanski pohod in že četrti v tem šolskem letu. Nekaj manj kot 30 učencev in drugih planincev se je zbralo za šolo na Polzeli okrog 8. ure. 

Avtobus nas je odpeljal skozi Tuhinjsko dolino, mimo Kamnika in vse do Stahovice. Tam smo se na velikem, urejenem parkirišču izkrcali in bili po parih minutah nared za pohod. Sprva je bilo nekaj asfaltne ceste, ki se je kmalu prelevila v makadam in nas vodila počasi, a vztrajno proti cilju. Pot k Sv. Primožu je namensko poznana že vrsto let kot pastirska, romarska in tudi športna. Od Sv. Primoža naprej se pot zoža in nadaljuje na Veliko planino. Vmes smo šli dvakrat tudi po markirani planinski poti, ki je našo pot malo skrajšala.

Vseskozi nas je spremljalo lepo, sončno in za april pretoplo vreme. Panorama je bila jasna, razgled je segal daleč naokrog. Ko smo se dovolj povzpeli, smo lahko videli Kamnik, obrobje Domžal. Videli pa smo tudi oddajnik na Krvavcu, Kamniški vrh, del Kalškega grebena. Po približno uri in 40 minutah smo prišli na želeni cilj do sakralnih objektov pri Sv. Primožu. 

Zasluženo je prišel čas malice, počitka in tudi igre. Okrog 12. ure smo se tisti, ki nas vzpon ni preveč izčrpal, podali še na razgledišče kakšnih 50 višinskih metrov nad Sv. Primožem. Nato je bil čas za sestop, ki je bil seveda lažji in opravili smo ga posledično tudi hitreje. Malo po 13. uri smo spet prispeli v Stahovico, sledila je le še vrnitev na Polzelo.

Matej Letojne

error: Content is protected !!