Skoči na vsebino

Turnokolesarski odsek

Načelnik sekcije: Uroš Lešnik, 031 616 396

Turnokolesarski odsek je najmlajši odsek v PD Polzela in najstarejši TKO v SMDO. Ustanovljen je bil na občnem zboru PD Polzela 9. marca 2012, kjer so potrdili tudi prvega načelnika TKO Matjaža Kovača in njegovega pomočnika Aleša Žučka. Oba sta naredila tudi šolo za TKV II stopnje. Prva turnokolesarska tura je bila izvedena že naslednjo soboto po ustanovitvi in sicer po lokalni trasi, tako imenovani Polzelski trojček (Sevčnik, Gora Oljka in Vinski vrh). Izleta se je udeležilo 21 kolesarjev, med drugimi tudi takrat še predsednik KTK in zdaj predsednik PZS Jože Rovan.

Navkljub lokalni javni podpori in odobravanju ter hitremu razvoju turnegakolesarstva, pa je začetna vnema počasi zamrla, saj se je izkazalo, da prav veliko interesa za skupne vožnje pa ni. TKO smo v PD Polzela ponovno obudili leta 2022 in na šolanje za TKV poslali Uroša Lešnika, ki je tudi sedanji načelnik TKO PD Polzela

Kaj sploh je turnokolesarstvo?

Turno kolesarstvo je športno-rekreativna dejavnost, ki je v Sloveniji vse bolj priljubljena. Je netekmovalna zvrst gorskega kolesarstva, ki poteka v gorskem – hribovskem svetu in se običajno prične na asfaltni cesti, s katere kar hitro zapeljemo na makadamsko cesto, nato na gozdno cesto, kolovoze, vlake in ostale uradno dovoljene poti, ki nam služijo za povezave med posameznimi točkami trase izleta. Vožnja po takšnih terenih zahteva poleg ustreznega kolesa in opreme še nekaj znanja in izkušenj. Zato je naš namen, da posredujemo  potrebno kolesarsko znanje in veščine našim članom in jim s tem omogočimo varno gibanje s kolesom tudi po takšnem terenu. Glavni cilj turnih kolesarjev je aktivno preživljanje prostega časa in doživetje v naravi.

Kaj potrebuješ ko se podaš z nami na turnokolesarsko turo?

V prvi vrsti je to gorsko kolo, ki se od ostalih vrst koles razlikuje že na prvi pogled. Njegove glavne značilnosti so močan in trpežen okvir, vzmetenje, veliko število prestav in robustne pnevmatike z grobim profilom, kar ti omogoča vožnjo po brezpotjih, makadamu, gozdnih poteh in najzahtevnejših terenih. Gorska kolesa se ločijo med seboj tudi po namembnosti oz. kakšne turnokolesarske ture voziš. Med najbolj razširjenimi so hardtail gorska kolesa, ki so primerna za začetnike in makedamkarje, ki redko zapeljejo na enoslednice in spuste. Če rad voziš po gorskih – hribovskih enoslednicah in se po njih tudi spuščaš, potem so zate nekoliko dražja polnovzmetena (XC ali All Mountain) gorska kolesa, če pa se boš vozil večinoma po MTB parkih in urejenih trailih z veliko skoki, pa so zate polnovzmetena downhill gorska kolesa. Vse več ljubiteljev turnega kolesarstva pa si izbere električno gorsko kolo, ker je z njim premagovanje daljših razdalj in višinskih metrov bistveno lažje.

Nepogrešljiv del opreme za turno kolesarjenje so tudi kolesarska oblačila, vključno s kolesarskimi hlačami, majico in anorakom oziroma vetrovko.

Kolesarska čelada: njena glavna naloga je zaščita glave pred morebitnimi padci in poškodbami, ki so pri turnem kolesarjenju zaradi zahtevnega terena še toliko bolj verjetni. Ni odveč poudariti, da mora biti kolesarska čelada ustrezne velikosti, dovolj zračna, hkrati pa mora zadostiti vsem varnostnim zahtevam.

Kolesarska očala: ščitijo oči v primeru sončnega vremena, hkrati pa poskrbijo tudi za boljšo vidljivost in preprečujejo, da bi tujki ali mrčes padli v oko. Tudi za kolesarska očala je pomembno, da so udobna in dovolj velika ter da vam ob različnih tresljajih ne padejo z obraza.

Kolesarske rokavice: preprečujejo nastanek žuljev in preprečujejo poškodbe dlani v primeru padcev. Kolesarjenje s kolesarskimi rokavicami je bistveno bolj udobno.

Kolesarski čevlji: pripomorejo k učinkovitejšem pedaliranju. Zaradi njihovega vpetja v pedala je premagovanje vzponov lažje in hitrejše.

Kolesarski nahrbtnik: razlikujejo se po velikosti, glede na dolžino in odročnost ture. Vanj spravimo osnovno orodje za terensko popravilo kolesa, rezervno zračnico, tlačilko, meh za hidracijsko tekočino, rezervna oblačila…

Naloge TKO PD Polzela:

 • promocija turnega kolesarstva, kot oblika gibanja v gorah
 • organizacija skupnih tur po načelih turnegakolesarjenja
 • spodbujanje povezovanja turnokolesarskih odsekov in ostalih skupin, ki se ukvarjajo s turnimkolesarstvom, tako znotraj kot izven planinskih društev PZS
 • spodbujanje izobraževanja svojih članov za turnokolesarskega vodnika I in II in ostalih vzgojnih akcij, ki so v skladu z delovanjem odseka
 • vzgoja in izobraževanje mladih turnihkolesarjev
 • sodelovanje z ostalimi odseki v PD Polzela
 • spodbujanje sprememb zakonodaje v smeri večje svobode turnegakolesarstva in zaščite okolja

Zakaj postati član TKO PD Polzela

 • z včlanitvijo se hkrati včlaniš tudi v PZS
 • koriščenje vseh ugodnosti v okviru PZS
 • skupne, strokovno vodene turnokolesarske ture ob sredah (od aprila do novembra)
 • skupne, strokovno vodene turnokolesarske ture po Sloveniji in tujini
 • turnokolesarska šola in odpravljanje napak pri vožnjah na vseh turah
 • možnost izobraževanja za TKV I in II stopnje
 • dobra družba, kjer se tempo vožnje vedno prilagodi
error: Content is protected !!