Skoči na vsebino

Zoranov pohod na Goro Oljko

Planinsko društvo Polzela, vabi na tradicionalni pohod, ki bo v v soboto 8.6.2024

ZBIRALIŠČE: ob 8. uri pred občinsko zgradbo na Polzeli

VRNITEV: isti dan okoli 13. ure

OPREMA: planinska ali športna oblačila (planinski čevlji, pohodne palice)

OBLAČILA: primerna glede na vremenske razmere

HRANA IN PIJAČA: iz nahrbtnika, možen nakup na Domu na Gori Oljki

OPIS POTI:

S parkirišča se vrnemo do glavne ceste, nato pa nadaljujemo skozi naselje, kjer nas pot vodi mimo župnijske cerkve sv. Marjete Antiohijske, Občine Polzela, trgovine Tuš, po pločniku ob glavni cesti pa hodimo do desnega ovinka, kjer se v levo odcepi cesta proti Gradu Komenda. Od gradu, ki ga je v preteklosti zaznamoval suvereni malteški viteški red in ki je bil temeljito obnovljen leta 2011, nadaljujemo po stranski cesti, ob kateri nas spremljajo markacije. Malo naprej, na manjšem križišču nadaljujemo desno od bližnje stavbe, nato pa se vrnemo na glavno cesto, katero prečkamo. Pot nadaljujemo po asfaltni cesti do Slatin, kjer zavijemo levo v gozd. Višje pridemo do križnega znamenja, kjer zavijemo desno na strmejšo pešpot, po kateri se v nekaj minutah povzpnemo do cerkve sv. Miklavža na Vimperku oz. Vinskem vrhu.

Na ostrem levem ovinku krenemo desno v gozd, nekoliko naprej sledi rahel spust, kjer se gozd prehodno konča, ob poti pa opazimo postaje križevega pota, ki nas nato spremljajo v nadaljevanju poti. Sledi nekaj malega vzpona proti Vimperku (442 m), nato pa po kolovozu dosežemo asfaltno cesto, kateri sledimo v desno. Po asfaltni cesti se vzpnemo do “zadnje” hiše, katero obidemo po levi strani, nato pa mimo starega mlinskega kamna preidemo na prečno pot, ki se postopoma obrača v levo. Sledi še nekaj malega prečenja, za tem pa se nam z desne priključi pot, ki vodi mimo rojstne hiše pisateljice, pesnice, novinarke… Neže Maurer.
Nadaljujemo naravnost, sprva ob lepih razgledih, nato pa ob starejši hiši dosežemo makadamsko cesto, ki preide v gozd, po njej pa nadaljujemo do označenega križišča, kjer dosežemo cesto, ki vodi proti Gori Oljki. Nadaljujemo po cesti v smeri Gore Oljke (levo se po cesti spustimo v dolino, desna cesta pa se nadaljuje skozi naselje Dobrič), po kateri hitro prispemo do kužnega znamenja in vpisne skrinjice. Tu se v desno odcepi cesta k označenemu parkirišču in Turistični agenciji Nasmeh, mi pa nadaljujemo naravnost in s hojo nadaljujemo po asfaltni cesti. Višje nas cesta vodi ob lepih razgledih, pri nekdanjem gostišču Jug, pa se nam z leve priključi še pot iz Podgore.
Po cesti nadaljujemo še nekaj 10 metrov, nato pa nas oznake za Goro Oljko usmerijo levo na kolovoz, ki preide v gozd. Nadaljujemo skozi gozd, sprva po kolovozu, nato pa po nekoliko strmejši markirani poti, ki višje še nekajkrat preči kolovoz oz. se občasno po njem nadaljuje. Višje, za položnim delom, se nam z desne priključi še ena pot, ki se s ceste odcepi višje, mi pa nadaljujemo levo ter v nekaj minutah zmernega vzpona prispemo do Planinskega doma na Gori Oljki, po vzponu po stopnicah pa še do cerkve sv. Križa.

ČAS HOJE: 2,5 ure vzpon

ZAHTEVNOST TURE: lahka nezahtevna kopna tura

VODJA IZLETA: Jožica Štok 031-754-778

error: Content is protected !!